Verbonden door het verleden met Uw Wijk te Kijk

Elke woensdag organiseert de Stichting Langedijker Verleden een bijeenkomst in De Binding: Uw Wijk te Kijk. Oude foto’s uit het archief van de stichting worden deze ochtenden getoond, waarbij elke week een ander deel van de dorpskernen van Langedijk aan de beurt komt.

Goed bezocht

De bijeenkomsten worden zonder uitzondering goed bezocht. Ook deze ochtend druppelen de toeschouwers gestaag binnen in de ontvangstruimte van De Binding, waar alle stoelen al staan opgesteld. De presentatie is altijd in handen van de broers Van Kleef. Franck is de man achter de knoppen en Piet loopt met de microfoon de zaal rond. “Het mooie van deze ochtenden zijn namelijk dat de meeste foto’s bij deze en gene wel wat losmaken. De een herkent z’n vader, de ander het ouderlijk huis. En soms leren we ook wat over het ontstaan van bepaalde panden of krijgen we inkijk in een stukje persoonlijke historie”, vertelt Franck. De mensen die iets kwijt willen beginnen te praten of wenken naar Piet dat ze de microfoon nodig hebben.

Burgemeester op bezoek

Vandaag is burgemeester Maarten Poorter aanwezig en hij is onder de indruk van wat hij ziet. Vooraf vertelt hij in zijn woordje aan de aanwezigen dat hij ‘eindelijk’ een uurtje kon komen genieten van dit bijzondere initiatief en dat hij initiatieven als deze zeer waardeert. “De verhalen moeten worden blijven verteld en daar speelt u als generatie oud-Langedijkers een belangrijke rol in. Wat mij betreft zou Heerhugowaard ook wel met zo’n bijeenkomst mogen beginnen, ik hoop dat zij zich aangesproken voelen.”

Noord-Scharwoude

Deze keer wordt Noord-Scharwoude besproken, en wel het stuk ter hoogte van de Burcht Conserven. Later kwam hier de ABN-Bank en weer later Galerie Ronald Kraayeveld. De Stuivertjeskerk wordt door iemand in de zaal herkend, het huis van Rentenaar dat tot twee keer toe is verbrand, en het winkeltje waar alleen gloeilampen en stoppen werden verkocht, dat kon toen nog. Nico Heidsma herkent zijn geboortewoning en de zoon van een oud-werknemer van Verburg vertelt dat er ook een school op het fabrieksterrein stond waar slechts twee schoolklassen les kregen. Een andere oud-werknemer vertelt over de sirene die ging zodra men in de fabriek werd verwacht, wat ook gebeurde bij Houthandel Eecen. Maar ook andere geïnteresseerden zijn aanwezig en zelfs een groeiend aantal vaste bezoekers.

Vaste bezoekers

Een van die vaste bezoekers is Corrie Kuiper. Ze stuitte toevallig op deze bijeenkomst bij een bezoek aan de bibliotheek, was gecharmeerd van de presentatie van oude foto’s en besloot de week erop weer te gaan. En sindsdien probeert ze elke week te komen. “Onderwerp maakt niet uit, maar als ik iets herken is het wel leuk natuurlijk.” Daarnaast geniet ze van alle verhalen die worden verteld door de aanwezigen en ontmoet ze elke keer weer andere mensen wat ze heel gezellig vindt.

Historie bewaard

Henk Verburg is vandaag voor het eerst, maar gaat zeker vaker komen. Je zou niet zeggen dat hij vandaag voor het eerst kwam want hij nam meerdere keren het woord. “Maar dat komt omdat ik veel van de materie van vandaag af weet hè”, verduidelijkt hij. Als geboren en getogen Langedijker vindt hij het heel belangrijk dat de historie bewaard blijft en hij waardeert dan ook dit initiatief.

Oude bekenden en nieuwe mensen

Marian Berkhout zit elke week vooraan. Ze heeft geen voorkeur voor het onderwerp of voor welk gedeelte van voormalig Langedijk aan de beurt is: als ze kan, dan komt ze kijken. Ze woont alweer heel wat jaren in Heerhugowaard, maar Langedijk zit in haar hart. Daarnaast is het sociale gedeelte ook voor Marian een mooie bijkomstigheid. Ze spreekt elke week veel oude bekenden, maar heeft inmiddels ook een aantal nieuwe mensen leren kennen.

Gezamenlijk verleden

Zo denkt ook Jan Klingeler erover, die op Uw Wijk te Kijk stuitte toen hij zijn rijbewijs kwam verlengen. Wat een drukte, dacht hij, en bleef toen even hangen om te kijken. En was verkocht! Niet alleen de foto’s vindt hij mooi maar ook de ontmoetingen. “We delen een gezamenlijk verleden of tenminste de interesse voor de historie van Langedijk. En dat schept een band.”

Ele woensdag van 11.00 tot 12.00 uur

Uw Wijk Te Kijk is elke woensdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur in De Binding te Zuid-Scharwoude. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Op de website van Stichting Langedijker Verleden leest u het programma voor de komende weken: www.langedijkerverleden.nl/agenda. Woensdag 15 mei is voorlopig de laatste keer voor de zomerstop.